HDR nedir ve ne işe yarar?
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hayatımıza giren yeniliklerden biri de High Dynamic Resolution(HDR) oldu. Kameralardan fotoğraf makinelerine, televizyonlardan telefonlara kadar ulaşan bu HDR’ın ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatmak istiyoruz. Bu makalede “HDR nedir?” sorusuna cevap vereceğiz.
HDR nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır?
İşin aslına bakarsak çok yeni bir teknoloji olmamasına karşın son kullanıcı tarafından henüz tam olarak bilinmeyen bir teknoloji. Fotoğraf makinelerinde, kameralarda, televizyonlarda ne gibi etkilerinin olduğunu ve nasıl çalıştığı hakkında tek tek bilgiler vereceğiz.
Öncelikle şu an için HDR TV’lerin ne kadar gerekli olduğu büyük bir soru. Nedeni ise henüz istenen fiyat aralığına gelmemiş olmaları. Bununla birlikte kullanabileceğiniz platformların sayısı her geçen gün artıyor. Hali hazırda HDR destekleyen Disney+, Amazon Video, Netflix ve Youtube gibi platformlar var. Aynı zamanda PS5 ve XSX konsolları da tam olarak destekliyor.
Akıllı telefonlarda HDR
Akıllı telefonlarda ve üst düzey fotoğraf makinelerindeki çalışma prensibi ile başlayaylım. HDR, fotoğraf çekimi sırasında birden çok kez çekim yaparak, bu fotoğrafları birleştirir. Bu sayede olası ışık hatalarını en aza indirilmeyi amaçlar. Bir fotoğrafı karanlık çekip, ikinci fotoğrafı parlak çekiyor ve bunları birleştiriyor. Bu sayede normal çekimde olabilecek çok karanlık ya da çok parlak sıkıntıları yok eder.
Kısacası iki fotoğrafı birleştirerek ışık seviyesi bakımından en kararlı pozu sağlıyor ve insan gözünün algıladığı en yakın rengi ortaya çıkarıyor. Ayrıca her kameranın kendine özel çekim kapasitesinin olduğunu da vurgulamak gerekir.
Televizyonda HDR
HDR video çekimlerinde ise fotoğraf çekimlerinin aksine kayıtlardaki renkleri ayrıştırıyor. Bu sayede renk aralığı artıyor ve daha çok rengi algılanabilir kılıyor. Videoda da bu şekilde, en siyah ve en parlak rengi birbirinden ayırdıkça renk aralığı artıyor.
Tabii ki HDR video izleyebilmek için bunu destekleyen görüntü cihazı kullanmanız gerekiyor. En önemli noktanın parlaklık olduğunu vurgulamak gerek.
Oyunlarda HDR
Oyunlara PS4 ile gelen HDR desteği ise aynı videolardaki gibi renk skalasını genişleterek daha canlı, taze ve göze hitap eden renkler ortaya çıkarıyor. Hatırlatmalıyız ki PS4 Pro’da HDR kullanabilmek için TV’nizde HDR ve HDMI 2.0 desteği olması gerekiyor.
“HDR nedir?” sorusunun cevabını ne kadar iyi bilirsek, bir ürün alırken de ona göre tercihlerimizi doğru yapabiliriz. Kısacası her geçen gün gelişen tv teknolojileri, 8K desteği ile öne çıkıyor. Her geçen gün artan parlaklık oranları çok daha keyif veren ürünler ortaya çıkarıyor. Yayın platformlarının da bu çözünürlüğe erişmesi, daha net ve renkli yapımlar izleyeceğimiz anlamına geliyor.